Hradozámecká sezona, letos připomínající rod Habsburků, začne 28. března velikonoční výzdobou Bezděz bude slavit 760 let od svého založení, Trosky se dočkají nového ochozu

Letošní sezona začne 28. března, kdy se otevřou brány všech památek ve správě Národního památkového ústavu. Na Liberecku spravuje Národní památkový ústav 8 památek. 14. ročník projektu Po stopách šlechtických rodů se zaměří na rod Habsburků.

„Na všech našich objektech vrcholí přípravy na sezonu - generální úklidy a plánování kulturních akcí je nyní hlavní pracovní náplní kolegů na objektech – chceme, aby u nás byli návštěvníci spokojení a rádi se na prohlídky hradů a zámků vraceli. V současné chvíli mohou milovníci památek navštívit celoročně zpřístupněný zámek Sychrov, kde od 28. března zpřístupníme i zámeckou zahradu, otevřený je také císařský zákupský zámek, ten bude letos v maximální možné míře připomínat rod Habsburků. Nesmím zapomenout na Bezděz – tento majestátní hrad má letos kulaté narozeniny“, komentuje blížící se zahájení sezony Miloš Kadlec, ředitel ÚPS na Sychrově.

Správa hradu Bezděz chystá na srpen oslavy k připomenutí 760 let od založení hradu králem Přemyslem Otakarem II.; kromě toho bude návštěvníky vítat nový informační systém, který bude postupně zaváděn po celém areálu hradu. Novou podobu má i dětská hra "Poklad kralevice Václava", během Velikonoc budou v hradní kapli vystaveny dřevořezby z bezdězské Křížové cesty a bude zpřístupněn ochoz. Na Bezdězu pokračují práce na realizaci rekonstrukce nákladové lanovky včetně dolního zázemí – současně s rekonstrukcí lanovky jsou pokládány sítě pro možnost budoucího napojení hradu na vodovodní řad a svodu odpadní vody z objektu. Na dílčí změny se mohou návštěvníci těšit i v hradní expozici.

Zámek Zákupy bude v letošní sezoně připomínat formou speciálních prohlídek a dalších kulturních akcí odkaz rodu Habsburků. Při této příležitosti se od 28. března připojí k Zimnímu okruhu tři zcela nově zpřístupněné prostory s akcentací tohoto tématu – k události bude vydána zvláštní tisková zpráva. Finalizuje zde projekt IROP – obnova jižního křídla hospodářského dvora. Připravována je oprava ohradní zdi zámeckého parku, na jejíž stabilitu má velký vliv počasí spolu s negativním působením několik desítek let starých náletů javorů a jasanů – zeď bude opravována po úsecích dle finančních možností správy objektu. Nejbližší kulturní akcí je „Pohádkový les – cesta kolem světa za 80 minut“ v zámecké zahradě 23. března od 13 do 16 hodin, na zámku bude toto sobotní odpoledne dětské návštěvníky provázet princezna.

Velikonoční výzdoba bude návštěvníky vítat na zámku Lemberk na speciálním okruhu věnovanému povídání o tom, jak se svátky jara připomínaly za Clam-Gallasů, (bude zpřístupněna i věž), Hrubém Rohozci a také na hradě Grabštejn, zde se budou od soboty do pondělí pořádat i dílničky pro děti. Na Lemberku finalizuje obnova vstupních objektů – zámek je již bez lešení, na Grabštejně přibydou do rodového muzea dobová vyobrazení hradu a kapli bude zdobit kopie obrazu z původního vybavení Madona z Altöttingu; v plánu je zde oprava zídky u bylinkové zahrady a na léto otevření obchůdku se suvenýry a regionálními produkty. Na Hrubém Rohozci se do kulturního programu vrátí kostýmované prohlídky a oblíbené varhanní soboty.

Velikonoce se na Sychrově připomenou již o víkendu 23.-24. března, kdy se zde konají oblíbené trhy, které letos doznají mnoho změn: přes 120 stánků se zbožím bude na čestném dvoře zámku, stánky s občerstvením a stan k posezení budou v zámecké zahradě, rozšířený kulturní program se odehraje v nádvoří. Součástí vstupného bude volná prohlídka nazdobené kaple. Podrobnější informace zde: https://sqzr.cz/yjg5e. O tomto víkendu budou prohlídky velikonočně vyzdobeného zámku možné na objednání, od 25. března opět denně, ve stanovených časech. Na Sychrově pokračuje obnova litinového oplocení zámecké zahrady, 18. 3. bude zámek i areál uzavřen z důvodu filmování.

Velká změna čeká hrad Trosky – v průběhu dubna (podle klimatických podmínek) zde bude zahájena plánovaná montáž ochozu na věži Baba. Odhadovaná doba montáže je 5-7 týdnů (doprava materiálu, technologické pauzy), přičemž nejpozději od 1. června budou Trosky opět zpřístupněny v plném rozsahu. Po dobu montáže bude hrad přístupný v omezeném režimu, se sníženým vstupným. Na léto se na Troskách chystá překvapení pro dětské návštěvníky – pracovní listy s plněním úkolů, ve variantách pro školkové děti i školáky. O prázdninách opět proběhne „Léto na Troskách“, v rámci kterého návštěvníky čekají divadla, koncerty, letní kino i oblíbená akce Lanochodci na Troskách.

Během zimních a jarních měsíců proběhla reinstalace hradu a kastelánského křídla na Frýdlantě, čímž se po loňské proměně zámecké části uzavírají hlavní změny na tomto objektu.  Hrad bude připomínat muzeum, které zde vybudovali Clam-Gallasové a jako první šlechtický rod u nás v roce 1801 zpřístupnili veřejnosti. Návštěvníci tak uvidí nejen část věnovanou Albrechtovi z Valdštejna, ale také portrétní galerii Clam-Gallasů nebo obrazárny. Po několika letech bude do expozice opět vrácena mimořádná sbírka dýmek, která čítá přes 150 kusů. Kastelánské křídlo, které je primárně určené pro dětské prohlídky, pak připomíná  Kristiána Kryštofa Clam-Gallase a jeho půvabnou manželku Josefínu. Na budově renesančního zámku pokračuje restaurování sgrafitové výzdoby, začalo se zde s opravou oken a dle klimatických podmínek bude zahájena oprava střechy.

Vstupné na části památek se po dvou letech zvýšilo. V průměru se, v rámci všech objektů, jedná o nárůst o 6 %.  U čtvrtiny objektů se ceny neměnily, u poloviny památek NPÚ se vstupné pro dospělé na základních okruzích zvýšilo o 20 korun, u 15 objektů o 40 korun a pouze u tří objektů dospělí na základním okruhu zaplatí o 60 korun víc. Ke zvýšení cen vstupného musel Národní památkový ústav přistoupit kvůli zvýšeným nákladům na správu památek a také v návaznosti na úsporná opatření zřizovatele. Na Liberecku zůstává nezměněné vstupné základních okruhů na Grabštejně a Zákupech, o 20 korun vyšší bude na ostatních památkách kromě Frýdlantu, zde je zvýšení o 40 korun i s ohledem na reinstalace prohlídkových okruhů.

Projekt Po stopách šlechtických rodů 2024: Habsburkové – domovem i v Českých zemích představí, jak Habsburkové bydleli v Čechách a na Moravě v 18.–20. století a jak zděděná či zakoupená sídla přizpůsobovali svému vkusu a zálibám. Hlavními objekty jsou státní zámky Konopiště, Ploskovice a Zákupy.

Projekt Po stopách šlechtických rodů 2024: Habsburkové – domovem i v Českých zemích se zaměřil na téma, které dosud nebylo komplexně pojato ani v literatuře, ani žádným výstavním projektem. Projekt má ambici přinést nové badatelské výstupy určené laické i odborné veřejnosti. Připraveny jsou také odborné akce, výstavy, přednášky.

K roku Habsburků se vedle 21 památkových objektů Národního památkového ústavu a 13 odborných pracovišť NPÚ, připojují také další instituce a organizace či města, která spravují bývalá habsburská sídla: Ostrov, Brandýs nad Labem, Buštěhrad. Ve spolupráci s Národním technickým muzeem bude 19. května vypraven z Prahy do Benešova parní vlak se salonním vozem rodiny Františka Ferdinanda d'Este. V jednání je zapojení památek do celoevropské sítě habsburských sídel VIA HABSBURG.

Přehled speciálních prohlídek a doplňkových kulturních aktivit na objektech Liberecka ke stažení zde:  

https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/prehled-kulturnich-akci

Aktualizovaná nabídka pro osoby se zdravotním handicapem: https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-osoby-s-handicapem

Aktualizovaná nabídka pro rodiny s dětmi a školská zařízení: https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-deti

Fotografie ke stažení

Soubory ke stažení

Související kontakty

Nepodléhá CC

PhDr. Miloš Kadlec

  • ředitel/ka územní památkové správy
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 482 360 003, 603 105 335
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
3/, Sychrov 3
Nepodléhá CC

Mgr. Lucie Bidlasová

  • vedoucí oddělení
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 773 775 944
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS na Sychrově
Zámecký park 1/, Slatiňany